Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Værnemidler er kommet på mode, om end ikke på grund af deres æstetiske værdi. Visirer og mundbind er essentielle under COVID-19-pandemien, men eksisterede dog også før virusset og beskytter bærer og andre mod en lang række infektiøse sygdomme, bl.a. MRSA-relaterede.

Er du særligt udsat for smitte, har daglig kontakt med nogen, der er det, eller skal du færdes befolkede steder, bør du have gode værnemidler. Du kan se værnemidlerne her, og de tæller ikke kun masker. Håndsprit, engangshandsker og -forklæder plus hygiejneskærme er vigtige.

Håndsprit er et essentielt værnemiddel

Hvad håndsprit angår, kan du finde spritten enten i små beholdere egnet til at have med i tasken eller i større format møntet på brug i spritdispensere. Vigtigt er det også at have et desinficerende rengøringsmiddel – og at kunne skelne det at gøre rent fra det at desinficere.

Står du med en beskidt flade, du mistænker for at bære virus, skal du først rengøre overfladen med et rengøringsmiddel. Herefter desinficerer du så overfladen. Logikken bag at gøre dette er, at så længe der stadig er snavs eller fedt på overfladen, har virusset noget at gemme sig i, så ved at gøre rent før desinficering sikrer du størst mulig kontaktflade mellem virus og sprit.

Sæt hygiejneskærme og markering op

Hygiejneskærme skal du have op at stå eller hænge, hvis du fx har en detailforhandler eller reception med offentlig tilgang. Skærmen beskytter kunder/besøgende og servicepersonale mod sprøjt fra nys, host og tale. Hygiejneskærme kan evt. suppleres med en ”Husk mundsprit” vinduesklæber, eller du kan lægge ”Hold afstand” gulvmarkering ned foran hygiejneskærmen.

Mundbind eller visir?

Visirer og mundbind finder du på forskellige former, og de har hver deres fordele. Mundbind kan give problemer ved mundaflæsning, så har du kontakt med en hørehæmmet, er et visir derfor det bedste valg. Omvendt dækker mundbind effektivt næse og mund fra alle retninger.

EFTERLAD ET SVAR